a. składniki podstawowe z zestawu
-1 kg marchwi
-200ml śmietanki 18% + kilka kropel do posmarowania ciasta francuskiego
-1/4 opakowania ciasta francuskiego
b. składnik podstawowy dodatkowy
-300ml soku pomarańczowego
c. składniki robocze
-8 łyżeczek żelatyny
-8 łyżek cukru + do posypania trójkątów
-imbir
Deser marchewkowo-śmietanowy z trójkątami z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew umyć, obrać i ugotować na parze. Ostudzić. Do połowy dodać 150ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru i szczyptę imbiru (lub mały kawałek świeżego). Zblednować. Wymieszać z 3 łyżeczkami żelatyny, zagotować. Lekko ostudzoną masę podzielić na 4 szklanki. Wstawić do lodówki do stężenia.
2.Gdy pierwsza warstwa stężeje do małego rondelka wlać śmietankę, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zagrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru i żelatyny. Ostudzić i podzielić na 4 szklanki (druga warstwa).
3.Gdy druga warstwa stężeje z drugą porcją marchwi postąpić tak jak z pierwszą. Odstawić do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie pokroić w małę trójkąty. Posmarować odrobiną śmietanki i posypać cukrem. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Desery podawać ozdobione bitą śmietaną z wetkniętym trójkątem z ciasta francuskiego
Komentarze