Deser marchewkowo-śmietanowy z trójkątami z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekki i smaczny deser na zimno

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu
    -1 kg marchwi
    -200ml śmietanki 18% + kilka kropel do posmarowania ciasta francuskiego
    -1/4 opakowania ciasta francuskiego

    b. składnik podstawowy dodatkowy
    -300ml soku pomarańczowego

    c. składniki robocze
    -8 łyżeczek żelatyny
    -8 łyżek cukru + do posypania trójkątów
    -imbir

    d. dekorację
    -bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Deser na zimno

Deser marchewkowo-śmietanowy z trójkątami z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew umyć, obrać i ugotować na parze. Ostudzić. Do połowy dodać 150ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru i szczyptę imbiru (lub mały kawałek świeżego). Zblednować. Wymieszać z 3 łyżeczkami żelatyny, zagotować. Lekko ostudzoną masę podzielić na 4 szklanki. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 2. Gdy pierwsza warstwa stężeje do małego rondelka wlać śmietankę, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zagrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru i żelatyny. Ostudzić i podzielić na 4 szklanki (druga warstwa).
  • 3. Gdy druga warstwa stężeje z drugą porcją marchwi postąpić tak jak z pierwszą. Odstawić do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie pokroić w małę trójkąty. Posmarować odrobiną śmietanki i posypać cukrem. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    Desery podawać ozdobione bitą śmietaną z wetkniętym trójkątem z ciasta francuskiego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Marchewka Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować