Deser lazania krówkowo - orzechowa

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser warstwowy jak lazania, składający się ze zmielonych ciasteczek maślanych, orzeszków ziemnych, przekładanych pyszną masą śmietanowo - krówkową, a na wierzchu polewa czekoladowa. Jest bardzo prosty do wykonania. Smakuje bajecznie!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • lazania
    250 g ciastek petit beurre
    100 g orzechów ziemnych
    600 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
    320 g masy krówkowej z puszki
    1 łyżka kakao
    polewa
    150 g czekolady mlecznej
    30 g oleju bezwonnego
    50 g orzechów ziemnych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser lazania krówkowo - orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Ciasteczka i orzechy blendujemy na żwirek, łączymy z kakao, dzielimy na 4 części.

    Śmietanę łączymy za pomocą miksera z masą krówkową, dzielimy również na 4 części.
  • o 2. Bierzemy prostokątną formę o wymiarach 25x15 cm i wlewamy na dno pierwszą warstwę kremu. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Następnie posypujemy warstwę kremu żwirkiem ciasteczkowym, robimy to delikatnie, aby warstwy nam się nie pomieszały. Tak działamy, aż do ostatniej warstwy, którą będzie żwirek. Przykrywamy deser i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • o 3. Kiedy deser się dobrze schłodzi polewamy go polewą czekoladową, której składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wkładamy deser jeszcze na 1/2 godziny do lodówki.
  • o 4. Pyszna lazania krówkowo- orzechowa gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Blendowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować