Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Deser wielowarstwowy na biszkopcie. Deser pracochłonny, ale wart zaskoczenia rodziny. Taki deser może zastąpić tort. Deser wyszedł pyszny.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jajka
    -3 łyżki cukru
    -3 łyżki mąki
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MUS BRZOSKWINIOWY:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie (850 ml)
    -20 g. żelatyny

    1/ GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -1 galaretka przeźroczysta
    -250 ml. wody
    -100 g. mlecznej czekolady
    -50 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. masła

    2/ GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -1 galaretka pomarańczowa
    -250 ml. wody
    -100 g. białej czekolady
    -50 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. masła

    3/ GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -1 galaretka malinowa
    resztę składników j.w w 2/

    4/ GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -1 galaretka agrestowa

    5/ GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -1 galaretka truskawkowa

    6/ GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -1 galaretka cytrynowa

    7/ GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -1 galaretka borówkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym po 1 łyżce. Dodać po żółtku i dalej ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm. wyścielanej tylko na dole papierem do pieczenia. Piec ok. 15min. w 175 *C. Po upieczeniu, zdjąć papier od spodu i biszkopt wystudzić.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 2. Biszkopt ułożyć w tortownicy, albo rancie.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 3. mus-Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami syropu i odstawić do napęcznienia. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i blenderem rozdrobnić. Do musu dodać resztę syropu i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w tortownicy i rozsmarować. Schłodzić w lodówce.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 4. galaretka-Czynność wykonywać w pół godzinnych odstępach. Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, każdą osobno i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietanką i masłem rozpuścić nad parą, każdą osobno i ostudzić. Połączyć 1 galaretkę z 1 czekoladą od czasu do czasu przemieszać. Odstawić do lekkiego tężenia. Wylać do tortownicy i schłodzić do zestalenia.
    1/ warstwa galaretki to z mleczną czekoladą.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 5. Wykonać jw. tu z galaretką pomarańczową. Ponownie schłodzić do zestalenia.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 6. Z galaretką malinową j.w.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 7. Z agrestową j.w.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 8. Z truskawkową j.w.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 9. Z cytrynową j.w.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 10. Z borówkową j.w.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 11. Deser zostawić na całą noc w lodówce. Zdjąć rant i ułożyć deser na paterze.
  • Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy 12. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować