Deser tęczowy, galaretkowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym po 1 łyżce. Dodać po żółtku i dalej ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm. wyścielanej tylko na dole papierem do pieczenia. Piec ok. 15min. w 175 *C. Po upieczeniu, zdjąć papier od spodu i biszkopt wystudzić.
2.Biszkopt ułożyć w tortownicy, albo rancie.
3.mus-Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami syropu i odstawić do napęcznienia. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i blenderem rozdrobnić. Do musu dodać resztę syropu i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w tortownicy i rozsmarować. Schłodzić w lodówce.
4.galaretka-Czynność wykonywać w pół godzinnych odstępach. Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, każdą osobno i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietanką i masłem rozpuścić nad parą, każdą osobno i ostudzić. Połączyć 1 galaretkę z 1 czekoladą od czasu do czasu przemieszać. Odstawić do lekkiego tężenia. Wylać do tortownicy i schłodzić do zestalenia.
1/ warstwa galaretki to z mleczną czekoladą.
5.Wykonać jw. tu z galaretką pomarańczową. Ponownie schłodzić do zestalenia.
6.Z galaretką malinową j.w.
7.Z agrestową j.w.
8.Z truskawkową j.w.
9.Z cytrynową j.w.
10.Z borówkową j.w.
11.Deser zostawić na całą noc w lodówce. Zdjąć rant i ułożyć deser na paterze.
Komentarze