Deser czekoladowy ze solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi

4.5 (201 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czekoladowa rozpusta :) do tego solony karmel i orzeszki.... mmmmmm można się rozmarzyć przy tym deserze :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 budyń czekoladowy
    0,5 l mleka
    2 łyżki cukru (do budyniu)
    pokruszony biszkopt czekoladowy ( można użyć ciasteczek zbożowych lub oreo)

    Karmel:
    3 łyżki cukru
    250 g mascarpone
    sól do smaku

    Ponadto:
    100 g orzeszki solone do posypania
    1 szkl śmietany kremówki
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Deser czekoladowy ze solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy budyń czekoladowy z 0,5 l mleka, 2 łyżek cukru według przepisu na opakowaniu. Ciepły budyń rozlewamy do pucharków. Studzimy.
  • 2. Biszkopt kruszymy, posypujemy budyń (użyłam mrożonego nadmiaru biszkoptu )
  • 3. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy warstwę na biszkopt.
  • 4. W rondelku palimy 3 łyżki cukru na karmel. Dodajemy mascarpone, mieszamy do połączenia. Solimy do smaku. Przestudzoną masę wykładamy na śmietanę.
  • 5. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Posypujemy deser. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzeszki ziemne Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować