Deser czekoladowo- orzechowy ze smażonymi bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosty,dosyć szybki i do tego lekki deser. Warstwa czekoladowa to smażone banany z kakao, zapraszam!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem czekoladowy:
    3 bardzo dojrzałe banany- ok.260 g
    2 łyżeczki kakao
    30 ml mleka
    1/2 łyżeczki oleju kokosowego
    1 kostka gorzkiej czekolady
    Masa orzechowa:
    55 g orzechów ziemnych
    200 g serka homogenizowanego naturalnego
    2 łyżeczki miodu
    2-3 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    garść pokruszonych herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Deser czekoladowo- orzechowy ze smażonymi bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usmażyć banany 1. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej kokosowy. Następnie dodać pokrojonego na plastry banana. Smażyć, aż owoce będą miękkie. Zdjąć z ognia, przełożyć do pojemnika blendera, dodać kakao i mleko i zmiksować. Do ciepłego jeszcze kremu dodać czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
  • zmiksować orzechy z serkiem 2. Orzechy przełożyć do blendera z ostrzami i zmielić. W połowie mielenia dodać serek homogenizowany , mleko i miód. Dokończyć miksowanie.
  • ukladać warstwy 3. Herbatniki pokruszyć, ale niezbyt drobno. Na dno szklanek wyłożyć po łyżce herbatników. Następnie dodać krem czekoladowy a później orzechowy. Następnie wyłożyć kolejne warstwy i tej samej kolejności. Udekorować tartą czekoladą i orzechami. Podawać schłodzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować