Czekoladowo-orzechowy warstwowiec

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne wielowarstwowe ciasto,bogate w smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • składniki ciasta:
    300 g maki pszennej
    8 jajek
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki utartej gorzkiej czekolady
    łyżeczka przyprawy do pierników
    2 łyżki soropu ze śliwek
    5 łyżek maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    składniki kremu:
    2 białe czekolady
    2 szklanki śmietanki kremówki
    400 g białego sera z kubełka
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    ponadto:
    1/2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
    100 g cukierków typu krówki
    szklanka gęstych powideł
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Cukierki

Czekoladowo-orzechowy warstwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić sztywną pianę,nadal ubijając porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy.
    Następnie wymieszać z żółtkami,powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie utrzeć.
    Z ciasta wyodrębnić jedną część,do której wsypać mak,wymieszać.
    Do pozostałego ciasta dodać czekoladę,przyprawę do piernika oraz syrop ze śliwek.
    Osobno upiec placek makowy i czekoladowy w blaszce 25x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni 30 minut.
    Po upieczeniu i ostudzeniu placek czekoladowy przekroić na połowę,a makowy posmarować powidłami.
  • 2. W garnku lekko podgrzać śmietankę,dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody,połamane czekolady,powoli mieszać,aż składniki się rozpuszczą.zdjąć z ognia.
    Z żółtek i cukru pudru utrzeć puszysty kogiel-mogiel,starannie wymieszać z czekoladową śmietanką,a na końcu z masą masą serową,masę kremową odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
  • 3. Na pierwszy placek czekoladowy wyłożyć,stężoną masę kremową nakryć ciastem makowym z powidłami,oraz drugim plackiem czekoladowym.
    Krówki rozpuścić w rondelku,wrzucić orzechy,przestudzić i wyłożyć na wierzch ciasta.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czekolada Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować