Czekoladowo-orzechowy warstwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białek ubić sztywną pianę,nadal ubijając porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy.
Następnie wymieszać z żółtkami,powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie utrzeć.
Z ciasta wyodrębnić jedną część,do której wsypać mak,wymieszać.
Do pozostałego ciasta dodać czekoladę,przyprawę do piernika oraz syrop ze śliwek.
Osobno upiec placek makowy i czekoladowy w blaszce 25x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni 30 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu placek czekoladowy przekroić na połowę,a makowy posmarować powidłami.
2.W garnku lekko podgrzać śmietankę,dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody,połamane czekolady,powoli mieszać,aż składniki się rozpuszczą.zdjąć z ognia.
Z żółtek i cukru pudru utrzeć puszysty kogiel-mogiel,starannie wymieszać z czekoladową śmietanką,a na końcu z masą masą serową,masę kremową odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
3.Na pierwszy placek czekoladowy wyłożyć,stężoną masę kremową nakryć ciastem makowym z powidłami,oraz drugim plackiem czekoladowym.
Krówki rozpuścić w rondelku,wrzucić orzechy,przestudzić i wyłożyć na wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze