Delikatny gulasz na chudej wołowinie z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepyszny, bardzo delikatny, właściwie rozpływający się w ustach, gulasz bez dodatku mąki, śmietany i zagęszczaczy. Gotowany na wolnym ogniu, tak długo aż osiągnie delikatność i odpowiednią konsystencję. Naprawdę warto poczekać na rezultat końcowy :)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g chudej wołowiny bez kości
    200 g cebuli
    2 ząbki czosnku
    50 g masła klarowanego
    400 g domowego bulionu wołowego z włoszczyzną
    200 g domowego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
    50 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1,5 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka kminku mielonego
    szczypta chili
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 ziarenka jałowca
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    1 goździk
    sól i pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Delikatny gulasz na chudej wołowinie z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy bardzo drobno i szklimy na maśle, nie dopuszczając aby się przypaliła.
    Mięso dobrze myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko złotej cebuli. Mieszamy, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i tak podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę, chili, liść laurowy, ziele angielskie, goździk i jałowiec. Całość zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Mniej więcej po 50 minutach dodajemy przecier pomidorowy i majeranek. Sól i pieprz dodajemy pod koniec gotowania. Mięso dusimy tak długo, aż będzie miękkie, a nadmiar wody odparuje. W razie potrzeby, w trakcie duszenia można go podlać dodatkowo rosołem lub wodą. W moim przypadku nie było takiej konieczności. Gdy mięso jest już miękkie, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy. Gotujemy kilka minut i możemy podawać do stołu.
    Gulasz świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, kluskami, knedlami, pajdą świeżego chleba czy pszenną bułką. Przed podaniem możemy go dodatkowo posypać natką pietruszki i odrobiną tartej skórki pomarańczy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować