Rosół na wołowinie

5 (141 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jak Polska długa i szeroka, chyba nie ma domu, w którym nie gotowałoby się rosołu. Każdy gotuje rosół tak jak najbardziej lubi. Ja proponuję rosołek tylko na wołowinie.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1,5 kg łaty wołowej, szpondru, pręgi

    3 marchewki
    2 pietruszka
    seler mały
    por biała część
    2 cebule

    pieprz czarny ziarnisty
    pieprz zielony ziarnisty
    sól
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół na wołowinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zalać zimną woda (ok 3 -3,5 litra) i gotować na wolnym ogniu ok 20 min. Zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy -1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu, łyżka soli. Gotować ok 20 min na wolnym ogniu, a następnie zredukować gaz do min i gotować ok 2 godz. Rosół ma tylko mrugać. Rosół jest pyszny. Podawać z makaronem, najlepiej domowym, albo z kostką z kaszy manny.
    Smacznego.

Porady

Rosół nie lubi pośpiechu. Rosołu nie przykrywamy w czasie gotowania. Nie znam nikogo kto nie lubiłby rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować