Delicja truskawkowa

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Taka delicja to kolejny pyszny pomysł na ciacho .Krem karpatkowy ,masa truskawkowa pyszne połączenie ,które najbardziej lubi mój mąż.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt;
    3 jajka
    1/2 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto parzone

    180 g margaryny
    1,5 szklanki wody
    12 łyżek mąki
    15 g proszku do pieczenia
    6 jajek

    Masa karpatkowa;

    1 krem karpatka gotowy
    500 ml mleka
    250 miękkiej margaryny


    Masa truskawkowa:

    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1/2 szklanki cukru kryształ.

    Dodatkowo:

    10 truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    300 ml wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delicja truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •   Delicja truskawkowa 1. Biszkopt :

    Żółtka miksujemy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
    Do masy żółtkowej delikatnie wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
    Miksujemy ,a pod koniec wlewamy olej.
    Gotowe ciasto przelewamy do formy 23 x 32 cm.
    Pieczemy 15 minut w temp 175 stopni C.
  •   Delicja truskawkowa 2. Wykonujemy ciasto parzone.:

    Wodę gotujemy z margarynę do momentu jej rozpuszczenia.
    Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy .Zdejmujemy z ognia i chwile jeszcze mieszamy. Studzimy.
    Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i już mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Rozkładamy na 2 równej wielkości blaszki i pieczemy 30 minut w temp 200 stopni.
    Studzimy.
  •   Delicja truskawkowa 3. Wykonujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.
  •   Delicja truskawkowa 4. Masa truskawkowa:
    Rozdrobnione blenderem truskawki wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem i gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki
    Studzimy i czekamy aż masa zacznie tężeć.
  •   Delicja truskawkowa 5. Składamy ciasto:

    Biszkopt wkładamy do blaszki ,w której go piekliśmy.
    Smarujemy delikatnie kremem karpatkowym .
    Przykrywamy 1 blatem ciasta parzonego.
    Smarujemy je kremem.
    Następnie przelewamy tężejącą masą truskawkową .
    Przykrywamy 2 blatem ciasta parzonego.
    Smarujemy je kremem.
    Truskawki kroimy w plastry układamy wzdłuż boków formy.
    Zalewamy tężejącą galaretką truskawkową .
    Chłodzimy około 2 godzin w lodówce.

Porady

W porze letnie musimy długo czekać aż galaretka zacznie tężeć. Ja wkładam taką masę z galaretką czy samą galaretkę do zamrażalnika mieszam co 5 minut. Wtedy czas zastygnięcia się skraca .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować