Makowo - kremowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Do miski robota wlać białka i ubić, gdy będzie prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będą sztywne.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Obie mąki, budyń, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać mak i wymieszać.
Taką mieszankę dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
2.GALARETKA :
Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
3.MASA :
Do miski robota wlać mleko, założyć osłonkę zapobiegającą chlapaniu ( jeśli mamy taką w wyposażeniu ) i miksować na wysokich obrotach.
Wsypać proszek karpatkowy i mieszać kilka minut aż krem zgęstnieje.
4.PRZEŁOŻENIE :
Jeden z blatów biszkoptowych włożyć do blaszki, nasączyć dowolnym płynem ( u mnie woda z cytryną ), na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować.
Na kremie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki aż galaretką całkowicie zastygnie.
Gdy będzie już dobra na galaretkę wyłożyć pozostałą część kremu, rozsmarować i drugi blat nasączyć i położyć biszkopt na kremie.
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Gotową polewą polać ciasto i posypać posypkami oraz miksem keksowym.
Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do związania.
5.Ciasto jest rewelacyjne, pieknie się prezentuje a jak smakuje ? Jest naprawdę bardzo smaczne. Polecam
Komentarze