Makowo - kremowa delicja

4.5 (173 ocen)

Pyszne ciasto w sam raz na świąteczny stół. Goście będą zachwyceni.

Składniki:

  • BISZKOPT MAKOWY :
    6 jajek ( rozmiar M )
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek mąki tortowej
    1/3 szk suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szk cukru

    MASA :
    750 ml mleka 3,2 %
    2 op kremu do karpatki ( bez gotowania gotowa w 5 minut )

    DODATKOWO :
    12 ciastek ( delicji księżyce )
    2 galaretki wiśniowe
    900 ml gorącej przegotowanej wody

    POLEWA :
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki słodkiej śmietanki 18%

    DEKORACJA :
    posypka do ciast czerwona
    posypka do ciast zielona
    miks keksowy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Makowo - kremowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Do miski robota wlać białka i ubić, gdy będzie prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będą sztywne.
    Następnie dodawać po jednym żółtku.
    Obie mąki, budyń, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać mak i wymieszać.
    Taką mieszankę dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
    Blachę do pieczenia o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
    Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
  • 2. GALARETKA :
    Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
    Wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 3. MASA :
    Do miski robota wlać mleko, założyć osłonkę zapobiegającą chlapaniu ( jeśli mamy taką w wyposażeniu ) i miksować na wysokich obrotach.
    Wsypać proszek karpatkowy i mieszać kilka minut aż krem zgęstnieje.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Jeden z blatów biszkoptowych włożyć do blaszki, nasączyć dowolnym płynem ( u mnie woda z cytryną ), na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować.
    Na kremie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
    Wstawić do lodówki aż galaretką całkowicie zastygnie.
    Gdy będzie już dobra na galaretkę wyłożyć pozostałą część kremu, rozsmarować i drugi blat nasączyć i położyć biszkopt na kremie.
    Cukier puder wsypać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
    Gotową polewą polać ciasto i posypać posypkami oraz miksem keksowym.
    Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do związania.
  • 5. Ciasto jest rewelacyjne, pieknie się prezentuje a jak smakuje ? Jest naprawdę bardzo smaczne. Polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować