Babka makowo-kokosowa

5 (159 ocen)

Pyszna babka z makiem i wiórkami ;) Idealna na świateczny stól :)

Składniki:

  • 100 g margaryny
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1/4 szklanki maku
    1/4 szklanki wiórek kokosowych
    2 jajka
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    cukier puder do posypania


Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka makowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Żółtka utrzeć z cukrem,dodać mąkę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i masło. Miksować wszystko razem. Dodać pianę z białek,mak i wiórki - delikatnie wymieszać łyżką.
    Formę (16cm) wysmarować margaryną i wylać do niej ciasto.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut (sprawdzać drewnianym patyczkiem,czy juz jest sucha)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować