Pyszne ciasto na spodzie z bakali i czekolady , środek to masa z serka mascarpone ,kolejna warstwa to herbatniki petitki posmarowane obficie masą kajmakową i wtopione w nią prażone wiórki kokosowe.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
spód ciasta :
115 g masła
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
5 łyżek kakao
1 jajko
1 szklanka pokruszonych ciastek amaretti
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
1 szklanka wiórków kokosowych
Delicja bakaliowa z masą kajmakową i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładam masło, kakao i cukier ,mieszam i rozpuszczam na bardzo małym ogniu, następnie wbijam jajko i energicznie mieszam ,na koniec wsypuję wiórki i pokruszone amaretti. Mieszam .
Ciepłą masę przekładam na dno kwadratowej formy. Wstawiam do lodówki.
2.D wysokiego naczynia przekładam serek ,wlewam śmietankę i zaczynam miksować . Żelatynę moczę w mleku ,jak napęcznieje lekko podgrzewam , ciepłą żelatynę cienkim strumieniem wlewam do masy ,nie przerywając miksowania .Masę przelewam na zimny spód ,wstawiam na 30 minut do lodówki.
3.Po 30 minutach masa jest zwarta więc układam herbatniki lekko dociskając, smaruję masą kajmakową .
4.Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni( uważaj bo szybko się przypalają )
Uprażone wiórki przekładam na talerz , aby lekko przestygły, następnie obficie posypuję ciasto. Wstawiam do lodówki na 3 godziny.
Komentarze