Delicja bakaliowa z masą kajmakową i wiórkami kokosowymi

4.5 (141 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto na spodzie z bakali i czekolady , środek to masa z serka mascarpone ,kolejna warstwa to herbatniki petitki posmarowane obficie masą kajmakową i wtopione w nią prażone wiórki kokosowe.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód ciasta :

    115 g masła
    1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    5 łyżek kakao
    1 jajko
    1 szklanka pokruszonych ciastek amaretti
    pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
    1 szklanka wiórków kokosowych

    masa :

    300 gram serka mascarpone
    150 ml. śmietany kremówki
    1 łyżeczka żelatyny


    oraz:

    wiórki kokosowe 1 szklanka
    masa kajmakowa o smaku orzechowym 1 puszka
    herbatniki petitki


    Kwadratowa forma 25x25 cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Delicja bakaliowa z masą kajmakową i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładam masło, kakao i cukier ,mieszam i rozpuszczam na bardzo małym ogniu, następnie wbijam jajko i energicznie mieszam ,na koniec wsypuję wiórki i pokruszone amaretti. Mieszam .
    Ciepłą masę przekładam na dno kwadratowej formy. Wstawiam do lodówki.
  • 2. D wysokiego naczynia przekładam serek ,wlewam śmietankę i zaczynam miksować . Żelatynę moczę w mleku ,jak napęcznieje lekko podgrzewam , ciepłą żelatynę cienkim strumieniem wlewam do masy ,nie przerywając miksowania .Masę przelewam na zimny spód ,wstawiam na 30 minut do lodówki.
  • 3. Po 30 minutach masa jest zwarta więc układam herbatniki lekko dociskając, smaruję masą kajmakową .
  • 4. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni( uważaj bo szybko się przypalają )
    Uprażone wiórki przekładam na talerz , aby lekko przestygły, następnie obficie posypuję ciasto. Wstawiam do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z wiórkami kokosowymi

To może cię zainteresować