Czulent – gulasz z fasolą i kaszą

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 6 godz.

Wychowuję 2,5-letniego synka. Gotuję dla niego i męża. Przepis na czulent „odziedziczyłam” po tacie, który był świetnym kucharzem.

  • 6 godz.

Składniki:

  • ● 2 kg karkówki lub łopatki
    ● 2 cebule
    ● 2 szkl. fasoli jaś
    ● przyprawa uniwersalna
    ● duży ząbek czosnku
    ● słodka mielona papryka
    ● pieprz
    ● 2 szkl. kaszy jęczmiennej
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czulent – gulasz z fasolą i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy w ciepłej
    wodzie ok. 2 godzin. W brytfannie
    rozgrzewamy 1/3
    szklanki oleju, wkładamy mięso
    i obsmażamy na brązowo.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy
    w talarki. Łyżkę oleju rozgrzewamy
    na patelni, podsmażamy
    cebulę i wkładamy do mięsa.
  • Czulent – gulasz z fasolą i kaszą 3. Do brytfanny wsypujemy
    fasolę. Zalewamy 2 szklankami
    wody. Dodajemy przeciśnięty
    przez praskę czosnek. Oprószamy
    przyprawa uniwersalna, papryką oraz
    pieprzem. Pieczemy ok. 1,5
    godziny w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 170 °C.
  • 4. Kaszę jęczmienną płuczemy
    pod bieżącą wodą. Dodajemy
    do mięsa z fasolą.
    Mieszamy i pieczemy jeszcze
    ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby
    dolewamy trochę gorącej
    wody.

Porady

● Czulent można podać z małosolnymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować