CZULENT

  • wyświetlono: 6126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

CZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa,z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną.

duszek
  • 60min

Składniki


1 kg. wołowego mięsa (może być tłustsze)
3-4 szt. ziemniaków
2 szt. cebuli
1 szt. marchewki
250 ml. pomidorów (przecier)
2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak) np.firmy KUPIEC
250 g. fasoli Piękny Jaś firmy KUPIEC
250 g. ciecierzycy
0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty)
minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
tłuszcz (kurzy, gęsi lub oliwa)
przyprawy firmy KAMIS: sól, pieprz, imbir, majeranek, ostra i słodka czerwona papryka (użyłam wędzonej), tymianek, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania przepisu:

CZULENT

  • czulent składniki1. Przygotowałam składniki.
  • fasola ciecierzyca2. Fasolę i ciecierzycę zalałam zimną wodą i odstawiłam je na 12 godzin.
  • wołowina3. Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • wolowina smażona4. Podsmażyłam je w na tłuszczu w żeliwnym garnku.

  • cebula czosnek5. Wyjęłam je i zeszkliłam cebulę pokrojoną w piórka.Dodałam posiekane ząbki czosnku.
  • czulent przyprawy6. Wymieszałam ponownie z mięsem.
    Dodałam przyprawy.
  • marchewka7. Kolejno wrzucałam do żeliwnego garnka:
    plasterki marchewki,

  • czulent ziemniaki8. pokrojone w większe kawałki ziemniaki,

  • czulent fasola9. fasolę
  • czulent ciecierzyca10. i ciecierzycę.
  • przyprawy czulent11. Ponownie dosypałam przyprawy.
  • czulent przecier pomidorowy12. Wlałam kawałki pomidorów wraz z przecierem.
    To jest mój pomysł z ich dodaniem.
    Zazwyczaj pomidory nie są dodawane do czulentu.
    Stwierdziłam, że ich smak będzie się idealnie komponować z pozostałymi składnikami.
    Można oczywiście je pominąć.
  • czulent pęczak13. Kolej na kaszę jęczmienną.
  • czulent bulion14. Zalałam wszystko bulionem wołowym.
    Można też wodą.
    Tyle,żeby zakryć składniki.
  • czulent przyprawy15. Dosypałam jeszcze tymianek i majeranek.
  • czulent16. Teraz tylko pozostało przykryć wszystko (ciastem jak pisałam wyżej, przykrywką, folią)
    i uzbroić się w cierpliwość i czas.
    Można czulent umieścić w piekarniku
    ( no chyba,że są wśród Was szczęśliwcy mający piec)
    w 110 stopniach C na około 24h.
    Albo w temperaturze 170 stopni C i piec przez około 4-5 godzin.
    Można czasem do niego zajrzeć (jeśli nie zalepiliście ciastem)
    i w razie potrzeby zamieszać, doprawić, dolać wody lub bulionu.
    Ziemniaki i kasza chłoną wodę-nie mogą być odkryte bo się zeschną.
  • czulent17. Czulent jest gęsty, sycący akurat na zimowe dni.
    Może moja wersja różni się nieco od tej tradycyjnej,
    ale nie zmienia to faktu,że wyszedł pyszny!
    Smacznego!

    A jak wy jak go robicie?

Porady


Czasami w jego skład wchodzą także jajka.
Układa się je na wierzchu w skorupkach, które powinny się w toku operacji całkowicie ściąć.
Jedną z ostatnich warstw powinny stanowić kacze nóżki lub gęsina.
Można zagnieść ciasto z mąki i wody. Ciastem należy przykryć wierzch czulentu.
Tuż przed podaniem wyjąc z piekarnika, usunąć ciasto z wierzchu i od razu podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowemoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatawarzywakuchnia żydowskagulaszczulent
 

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe danie

Dodane przez: ziutula

pożywny gulasz szwajcarski z kurkami na ostro

gulasz jest bardzo pożywny, rozgrzewający...

Ozorki wieprzowe

Dodane przez: DanusiaC

OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

Delikatne mięsko w aksamitnym sosie.

Gulasz warzywny z makaronem

Dodane przez: bogusia82

Gulasz warzywny z makaronem

Pyszne danie które możemy przyrządzić...

Kurze udka w miodzie i musztardzie

Dodane przez: trzpiotkawkuchni

Kurze udka w miodzie i musztardzie

Klasyczny, ekspresowy pewniak na...

Karkówka duszona w sosie własnym z marchewką i kolorowym pieprzem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka duszona w sosie własnym z marchewką...

Pyszna, soczysta karkówka z dodatkiem...

wątróbka po żydowsku

Dodane przez: paolineczka

Wątróbka po żydowsku na szaszłyku z sosem

Tradycyjna kuchnia żydowska. Wątróbka...