Czulent

  • wyświetlono: 629 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki.

Izabela77

Składniki

- 1 kg wołowiny
- 2 puszki białej fasoli
- 50 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 300 g pęczaku
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczkę słodkiej papryki Tesco
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kminku Tesco
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu Tesco
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3-4 szklanki bulionu wołowego
- sól
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie

Sposób przygotowania przepisu:

Czulent

  • Pierwsze warstwy1. Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na dużej i głębokiej patelni na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski.
  • Kolejne układanie warstw2. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki.
  • Po wyjęciu z koca3. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy kminkiem,tymiankiem, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, liściem laurowy i zielem angielskim. Powoli zalewamy wszystko gorącym bulionem, odczekując chwilę po wlaniu każdej porcji tak, aby zakrył całą potrawę. Stawiamy patelnię na ogniu i podgrzewamy nie mieszając. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, i dusimy szczelnie przykrytą potrawę 3-4 godziny na małym ogniu uzupełniamy, co jakiś czas płyn, jeśli istnieje taka potrzeba bez mieszania składników. Na koniec zawijamy patelnię w jeden koc, przykrywamy drugim i zostawiamy na przynajmniej godzinę.
  • gotowy czulent4. Wszystkie składniki dobrze przygotowanego czulentu powinny być miękkie, tak by rozpływały się w ustach. Na końcu dokładnie wszystko mieszamy i podajemy z kiszonymi ogórkami.

Porady

Jeżeli po odwinięciu z koca zostanie trochę bulionu a wszystkie składniki będa miękkie, po wymieszaniu powstanie aksamitny sos który pasuje do kaszy a portawa nie będzie sucha.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatadania z patelni

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe danie

Dodane przez: 2milutka

Kolorowe danie z patelni

Kolorowe danie obiadowe z patelni-szybko...

Włoski gulasz z kurczaka z selerem naciowym

Dodane przez: anta19

Włoski gulasz z kurczaka z slerem naciowym

Nie sądziłam, że seler naciowy...

Tortilla z sosem i mięsem mielonym

Dodane przez: Antolka

Tortilla z sosem i mięsem mielonym

Inspiracją do tego dania był sos...

Leczo najlepiej leczy głód. :)

Dodane przez: Nulek

LECZO z ryżem

Mniej typowy przepis na leczo,...

langosz  z patelni

Dodane przez: Bożena Z.

Langosz drożdzowy z sosem śmietankowo czosnkowym...

Langosz to danie obiadowe rodem...

Jesiotr smażony w bułce

Dodane przez: evita0007

Jesiotr smażony w bułce

Rybę zrobiłam na szybko w bułce...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE