Czulent czyli gulasz wolno gotowany

  • wyświetlono: 302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Czulent to potrawa kuchni żydowskiej, to po prostu gulasz wolno gotowany. Ja do swojego dania użyłam mięsa indyczego ( powinno być wołowe ), białą fasolę, kaszę pęczak, ziemniaki. Danie ma dwie ogromne zalety tzn. samo się robi i bardzo dobrze smakuje.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
4 ziemniaki
4 ząbki czosnku
marchew
500 g mięsa z uda indyka
łyżeczka oleju rzepakowego
100 g kaszy pęczak
200 g fasoli białej
łyżeczka majeranku
łyżeczka tymianku
pieprz czarny świeżo mielony
2 listki laurowe
3 kuli ziela angielskiego
sól
1 - 1,5 l bulionu
3 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Czulent czyli gulasz wolno gotowany

  • Czulent1. Fasolę namoczyć najlepiej na noc.
    Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego i oprószyć solą i majerankiem. Na godzinę wstawić do lodówki.
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju rzepakowym.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyć ziemniaki obrane i pokrojone w grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać czosnek. Jeśli duże ząbki, to przekroić na pół. Dodać listki laurowe i ziele angielskie.
    Teraz obrana i pokrojona marchew. Następnie mięso ładnie rozłożyć. Mięso posypać kaszą pęczak i rozłożyć fasolę. Na wierzchu położyć, lekko wciskając jajka.
    Całość zalać bulionem ( może być przegotowana woda ), przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2,5 - 3 godziny.
    Danie podawać gorące. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowemięso z indykaziemniakifasolagulaszczulentgulasz wolno gotowanygulasz duszony

Komentarze

Podobne przepisy

Soczysty kurczak pieczony w marynacie

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Kurczak wolno pieczony w marynacie

Chrupiący, pełen ziół, złocisty...

Czulent

Dodane przez: viola_dn

Czulent z indykiem

Uwielbiam kuchnię żydowską. Jest...

Gulasz

Dodane przez: Kinia1984

Gulasz

Uwielbiam gulasz. Idealnie przygotowany...

Golonka gotowana

Dodane przez: ula243

Golonka gotowana

Moj maz jest milosnikiem golonek...

Gulasz

Dodane przez: Kinia :3

Gulasz

Gulasz zawsze był pysznym i łatwym...

image-05hpsdc

Dodane przez: sylwin03

Gulasz

Gulasz, najlepszy,,,wybierasz mięso...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE