• Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepisów na czulent jest mnóstwo. Pewnie tyle ile kobiet przygotowujących szabasową kolację. To tak jak z naszym bigosem. Wszyscy wiemy z czego jest a w każdym domu ma inny smak. Taki jest czulent.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - fasola jaś: 0.5 szklanki
    - Fasola biała drobna: 0.5 szklanki
    - Fasaola czerwona: 0.5 szklanki
    - wołowina gulaszowa: 700 gramów
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 12 ząbków
    - pomidory: 1 puszka
    - kasza pęczak: 1 szklanka
    - bulion: 1.5 litra
    - cynamon: 2 szczypty
    - pieprz cayene: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czulent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez noc – zalewamy ją wrzątkiem, wybieramy ziarenka, które od razu wypłynęły na wierzch (są puste albo bardzo suche – nic już z nich nie będzie).
  • 2. Wszystkie składniki ziekamy w dowolne kawałki, jak mawiała moja babcia – na owsiany tryb
  • 3. Wszystko wkładamy do naczynia do zapiekania – brytfana, naczynie żaroodporne, garnek rzymski – i doprawiamy cynamonem i pieprzem i dolewamy pomidory z puszki
  • 4. Całość zalewamy bulionem tak, żeby płynu było około 2cm powyżej składników. zamykamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 100′C. I trzymamy go tam minimum 12h. Jeśli mamy wołowinę świeżą i dobrej jakości to powinien być dobry nawet po 8h.
  • 5. Ja czulent podaję z oliwą wymieszaną z świeżo wyciśniętym czosnkiem. Ojjjjjj, smakuje. Bardzo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować