Czeskie knedliki z sosem z żołądków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardzo lubię piec i gotować. Mam dużo różnych przepisów, starych i nowych. Ten na knedliki dostałam od koleżanki z Czech. Wspaniale komponują się z ostrymi sosami.

Składniki:

  • Knedliki:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 1 jajko
    ● 3 dag drożdży
    ● ok. 2 szkl. letniej wody
    ● szczypta soli
    Sos:
    ● 1/2 kg żołądków drobiowych
    ● 20 dag wędzonego boczku
    ● 2 cebule
    ● ok. 1/2 szkl. bulionu
    ● sól
    ● pieprz
    ● szczypta ostrej papryki lub chili
    ● łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czeskie knedliki z sosem z żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy ciasto: drożdże
    rozprowadzamy w lekko ciepłej
    wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy
    jajko, solimy i mieszamy.
    Wyrabiamy i odstawiamy do
    wyrośnięcia. Dzielimy na 3 części
    i formujemy na kształt chlebków.
    Gotujemy 20 minut na parze
    (jak pampuchy).
  • 2. Knedliki przekładamy na deskę
    do krojenia. Kroimy w grubsze
    plastry za pomocą bawełnianej
    nici kuchennej (wkładamy
    ją pod spód i krzyżując końce,
    przecinamy ciasto).
  • Czeskie knedliki z sosem z żołądków 3. Przygotowujemy sos: żołądki
    obieramy z błonek, myjemy
    i kroimy w paski. Tak samo kroimy boczek oraz obrane cebule.
    Rozgrzewamy olej na patelni,
    szklimy cebulę, dodajemy żołądki
    i boczek. Mieszamy i krótko
    smażymy. Wlewamy bulion,
    przyprawiamy solą, pieprzem
    i papryką. Dusimy, aż żołądki
    będą miękkie. Sosem polewamy
    knedliki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Knedliki

To może cię zainteresować