Bardzo lubię piec i gotować. Mam dużo różnych przepisów, starych i nowych. Ten na knedliki dostałam od koleżanki z Czech. Wspaniale komponują się z ostrymi sosami.
Składniki:
Knedliki:
● 1/2 kg mąki
● 1 jajko
● 3 dag drożdży
● ok. 2 szkl. letniej wody
● szczypta soli
Sos:
● 1/2 kg żołądków drobiowych
● 20 dag wędzonego boczku
● 2 cebule
● ok. 1/2 szkl. bulionu
● sól
● pieprz
● szczypta ostrej papryki lub chili
● łyżka oleju
Czeskie knedliki z sosem z żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyrabiamy ciasto: drożdże
rozprowadzamy w lekko ciepłej
wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy
jajko, solimy i mieszamy.
Wyrabiamy i odstawiamy do
wyrośnięcia. Dzielimy na 3 części
i formujemy na kształt chlebków.
Gotujemy 20 minut na parze
(jak pampuchy).
2.Knedliki przekładamy na deskę
do krojenia. Kroimy w grubsze
plastry za pomocą bawełnianej
nici kuchennej (wkładamy
ją pod spód i krzyżując końce,
przecinamy ciasto).
3.Przygotowujemy sos: żołądki
obieramy z błonek, myjemy
i kroimy w paski. Tak samo kroimy boczek oraz obrane cebule.
Rozgrzewamy olej na patelni,
szklimy cebulę, dodajemy żołądki
i boczek. Mieszamy i krótko
smażymy. Wlewamy bulion,
przyprawiamy solą, pieprzem
i papryką. Dusimy, aż żołądki
będą miękkie. Sosem polewamy
knedliki.
Komentarze