Knedliki czeskie

  • wyświetlono: 218 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Knedlik bułczano – drożdżowy jest bardzo popularny w Czechach, najczęściej jest podawany do mięs z sosami. Proste i bardzo smaczne danie, u nas dziś w wersji na słodko. Jeśli lubicie kluski na parze – parowańce z naszej kuchni śląskiej to i knedliki przypadną Wam do gustu. Powiem Wam szczerze, że nawet bardziej mi smakowały knedliki, bo mniej kulania przy nich jak przy parowańcach. A najmłodszy w rodzinie był nimi zachwycony, zjadł za dwóch.

Zdjęcie do publikacji.
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

500 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500 lub mąki krupczatki
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
1 bułka kajzerka
2 łyżki roztopionego masła
250 – 300 ml ciepłego mleka
1 jajko L lub 2 małe

Sposób przygotowania przepisu:

Knedliki czeskie

  • Knedliki.1. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i w kruszyć drożdże, zasypać je cukrem, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Do wyrośniętego rozczynu wbić jajko, wsypać sól, wlać roztopione – letnie masło, oraz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę bułkę, zrumienioną na masełku.
  • Knedliki.2. Wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera. Ciasto nie powinno być lejące. Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.
  • Knedliki.3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 4 mniej więcej równe kawałki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. do napuszenia.
  • Knedliki.4. W tym czasie wstawić garnek z wodą do 3/4 wysokości, najlepiej użyć większy garnek, ponieważ ciasto będzie rosło podczas gotowania. Wodę osolić.
    Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik, ma tylko bulgotać. Gotowałam po jednym kawałku ciasta. Wrzucić na wrzątek i gotować po 5 min. z jednej strony, obrócić i gotować kolejne 5 min.
    Wyjąć łopatką na deskę do krojenia i od razu pokroić na plastry nitką lub ostrym nożem.

Porady

Podawać z gulaszem luj jak u nas na słodko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakikluskiciasto drożdżowedla dziecitania kuchniaZ różnych stron światapampuchyowoce sezonoweknedlikipiątkowy obiadpomysł na obiadpostny obiadczeska kuchniaknedliki czeskieczeski knedlik

Komentarze

Podobne przepisy

Królik w musztardowym sosie z kaparami

Dodane przez: grumko

Królik w musztardowym sosie z kaparami

Przepis z kuchni czeskiej

Knedle na ostro

Dodane przez: otylia-sieczka

Knedle na ostro

Jednocześnie czeskie ale trochę...

Knedle z serem i posypką cynamonową

Dodane przez: Ewelina Marcin

Knedle z serem i posypką cynamonową

Moja wersja popularnej potrawy...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bramborove kapsy

Czyli placki ziemniaczane po węgiersku...

Chaczapuri, czyli gruziński placek zapiekany z serem

Dodane przez: Kachna2502

Chaczapuri

Chaczapuri zapiekany placek z serem...

Obiad dla leniwych.

Dodane przez: Słodko Słodka

Obiad dla leniwych

Ziemniaki z mięsem i warzywami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE