Czeskie knedliki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kto bywał w Czechach na pewno knedliki zna. Natomiast mało kto robi je w domu. Okazuje się, że nie jest to wcale trudne. Podane z sosem smakują wybornie. Moja rodzina była zachwycona.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    2,5 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka ciepłego mleka
    20 g. drożdży
    1 jajko
    1 plaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedliki

Czeskie knedliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czeskie knedliki 1. Drożdże i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i zaczyn drożdżowy.
    Następnie wlać resztę mleka i wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto.
    Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
    Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Chwilę zagnieść.
    Podzielić na 4 części i uformować podłużne bagietki. Przykryć ściereczką.
  • Czeskie knedliki 2. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
    Do wrzątku włożyć knedliki, najlepiej pojedynczo lub po dwa. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym gazie około 15 minut. U mnie gotowały się po dwa. To zależy jak szeroki jest garnek. Knedliki rosną w czasie gotowania, więc jeśli nie będą miały miejsca to się posklejają.
    W połowie gotowania przewróciłam knedliki, żeby się równo ugotowały.
  • Czeskie knedliki 3. Gotowe knedliki pokroić na kilku centymetrowe plastry. Podawać z sosem.
    U nas były z gulaszem.
  • Czeskie knedliki 4. Smacznego :)

Porady

Knedliki najlepiej kroić bardzo ostrym nożem, wtedy uzyskamy ładne plastry. Tępy nóż będzie je zgniatał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Knedliki

To może cię zainteresować