Knedliki nadają się nie tylko jako dodatek do potraw. Mogą być także spożywane jako danie główne np. z sosem i owocami. Pokochają je nie tylko dorośli ale i dzieci.
2 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
szczypta cukru
2 średnie jajka
250 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 drobno pokrojona duża bułka lub dwie mniejsze kajzerki
Czeski knedlik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Drożdże ucieram z cukrem i rozpuszczam w ciepłym mleku; odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce.
2.Mąkę przesiewam, dodaję sól, bułkę, olej; wbijam jajka i wlewam zaczyn. 3.Wszystko mieszam i wyrabiam ciasto. Gdy mocno się klei dodaję więcej mąki, gdy nie klei się wcale dodaję odrobinę mleka ( myślę, że duże znaczenie ma tu rodzaj bułki, którą dodajemy). Wyrabiam tak długo aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Posypuję mąką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
4. Przekładam ciasto na oprószoną stolnicę i dzielę na cztery części, z każdej formuję wałek grubości bagietki ( nie może być on bardzo gruby bo ciasto jeszcze urośnie), odkładamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
5. W szerokim garnku gotuję wodę z solą - ma ona sięgać do 3/4 wysokości garnka. Gdy zaczyna wrzeć zmniejszam ogień i wrzucam jeden wałek ( można wrzucić dwa od razu jeśli garnek jest bardzo szeroki, trzeba mieć jednak na uwadze, że knedliki rosną w wodzie, jeśli garnek będzie za mały i wrzucimy dwa od razu to z pewnością nie urosną tak jak powinny). Gotuję 5 minut pod przykryciem a następnie przewracam go na drugą stronę i gotuję kolejne 5 minut.
6. Kroję ostrym nożem albo nicią dentystyczną.
Komentarze