Czerwone curry z kurczaka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Moje ulubione danie z kuchni tajskiej. Jeżeli ktoś lubi trochę łagodniejsze można zrobić takie samo z zieloną pastą curry. Jako dodatek świetnie pasuje gotowany ryż.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    6 kolb mini kukurydzy
    1/2 szkl zielonego groszku
    1 papryka czerwona
    1/2 małej cukinii
    1 duża marchewka
    1 papryczka chilli
    1/2 pęczka kolendry
    2 łyżki czerwonej pasty curry
    1 puszka mleka kokosowego (400g)
    2 łodygi świeżej trawy cytrynowej
    3 liście kaffiru
    1 szalotka
    1 ząbek czosnku
    1 cm imbiru
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czerwone curry z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w paski. Rozgrzać dobrze woka i kiedy będzie bardzo gorący włożyć pastę curry i podsmażać 2 minuty. Po tym czasie dodać kurczaka i mieszać aż cały pokryje się pastą. Po chwili dodać rozgniecione łodygi trawy cytrynowej, liście kaffiru, posiekaną szalotkę, zmiażdżony czosnek, starty imbir, sos rybny, sól i cukier. Wszystko smażyć ok 2 minut na mocnym ogniu.
  • 2. Kolby kukurydzy pokroić na pół, paprykę i chilli w paski, marchewkę w słupki, cukinię w półplasterki i wszystko wrzucić do woka. Dodać także zielony groszek. Podsmażać kolejne 2 minuty.
  • 3. Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Na koniec dodać posiekana kolendrę i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować