Czerwona kapusta z boczkiem i suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana kapusta może być podana, z pieczywem na śniadanie , lub ziemniakami do obiadu. Smaczna i szybka do wykonania.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty[ok. 1,5 kg.]
    30 dag. wędzonego boczku
    1 laska kiełbasy[np. podwawelskiej]
    2 marchewki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    7 suszonych śliwek
    2 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki masła
    2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
    sól i pieprz do smaku
    wrzątek do obgotowania kapusty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Czerwona kapusta z boczkiem i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Kapustę siekam, wrzucam na wrzątek, po 3 minutach odcedzam. Do kapusty dodaję pokrojone śliwki, wino, listki laurowe, ziele angielskie, wstawiam na palnik. Na maśle szklę pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, podsmażam, dodaję pokrojone: boczek i kiełbasę, podsmażam. Całość dodaję do kapusty, mieszam. Duszę ok. 20 minut, dodaję czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz, sok z cytryny, duszę jeszcze chwile.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować