Czereśniaki- bułki z kompotem czereśniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Bułeczki oblane są z góry różowym lukrem, który nadaje im dodatkowego uroku. Puszyste i delikatne, po prostu znakomite czereśniaki!! :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl ciepłego kompotu z czereśni
    20 g świeżych drożdży
    560 g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    kilka kropel aromatu waniliowego
    2 małe jajka
    szczypta soli
    1/2 kostki masła (100 g), stopionego i przestudzonego

    Nadzienie:
    500 g czereśni z kompotu
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Lukier:
    1,5 szkl cukru pudru
    kilka łyżek kompotu z czereśni

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Czereśniaki- bułki z kompotem czereśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłego kompotu z czereśni, dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta masa, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość (ok. 20 minut).

    Mąkę pszenną, sól i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, aromat i jajka. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (nie polecam ręcznie, gdyż ciasto jest dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać resztę ciepłego kompotu, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i jednolite (wciąż będzie się nieco kleić).

    Gotowe ciasto drożdżowe pozostawić w misce, w której je wyrabialiśmy. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 60-90 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią.
  • 2. Nadzienie: Czereśnie odpestkować i odsączyć z nadmiaru soku. Wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (teraz można podsypywać odrobiną mąki). Każdą część spłaszczyć w dłoniach na owalny placuszek. Na środek nałożyć 2 łyżki nadzienia czereśniowego (im go więcej, tym czereśniaki smaczniejsze) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w owalną bułeczkę.

    Czereśniaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (złączeniami do dołu), pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 45-60 minut.

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią.

    Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.

    Lukier: Cukier puder wymieszać z kompotem do otrzymania gęstego różowego lukru. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru lub dolać kompotu. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Jeszcze ciepłe czereśniaki wysmarować lukrem. Najsmaczniejsze oczywiście tuż po upieczeniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować