Czekoladowy mus "Belgijskie oczarowanie"

4.5 (169 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Wspaniały,aksamitny,mocno czekoladowy,wyśmienity deser. Belgijska czekoalada ma wyborny smak,dodatek soli jeszcze go podkreśla.Bardziej czekoladowo juz być nie może...

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - belgijska gorzka czekolada 70%: 200 gramów
    - smietana kremowa 30%: 300 mililitrów
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - brandy: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Czekoladowy mus "belgijskie oczarowanie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Belgijska czekolada 1. W kąpieli wodnej topimy 200 gram gorzkiej czekolady z 2 łyżkami masła i szczyptą soli.Odstawiamy na bok.
  • Bita śmietana 2. W dużej misce ubijamy 300 ml śmietany z dwiema łyżkami cukru,
    2 łyżeczkami cukru waniliowego.Następnie rozdzielamy żółtka od białek.Żółtka dodajemy do ubijanej śmietany.Białka ubijamy na bardzo sztywną painę.
  • Bita śmietana z czekoladą 3. Kiedy czekoalda już wystygnie dodajemy ją do ubijanej śmietany wraz z łyżką brandy(może to być także liker lub inny alkohol).Mieszamy powoli,napowietrzając naszą masę.
  • Mus czekoladowy "Belgijskie oczarowanie" 4. Następnie dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy.Powstanie czekoladowy mus. Można go podać z owocami np.malinami i listkiem mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brandy Cukier Jajka Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować