Wspaniały,aksamitny,mocno czekoladowy,wyśmienity deser. Belgijska czekoalada ma wyborny smak,dodatek soli jeszcze go podkreśla.Bardziej czekoladowo juz być nie może...
Czekoladowy mus "belgijskie oczarowanie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kąpieli wodnej topimy 200 gram gorzkiej czekolady z 2 łyżkami masła i szczyptą soli.Odstawiamy na bok.
2.W dużej misce ubijamy 300 ml śmietany z dwiema łyżkami cukru,
2 łyżeczkami cukru waniliowego.Następnie rozdzielamy żółtka od białek.Żółtka dodajemy do ubijanej śmietany.Białka ubijamy na bardzo sztywną painę.
3.Kiedy czekoalda już wystygnie dodajemy ją do ubijanej śmietany wraz z łyżką brandy(może to być także liker lub inny alkohol).Mieszamy powoli,napowietrzając naszą masę.
4.Następnie dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy.Powstanie czekoladowy mus. Można go podać z owocami np.malinami i listkiem mięty.
Komentarze