Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus
Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki i nad gorącą wodą rozpuścić dodając 3 łyżki wody. Lekko przestudzić i dodać masło oraz cukier puder. Dobrze razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać (porcjami) do czekolady razem z żółtkami i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno i również dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Mus przełożyć do słoiczków lub pucharków.
Warstwa wierzchnia
Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania przesiać do śmietanki cukier puder oraz kakao. Dokładnie razem połączyć.
Ubitą śmietankę z kakao przełożyć do dekoratora lub rękawa cukierniczego. Wyciskać porcje śmietany na wcześniej przygotowany mus czekoladowy. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).
Komentarze