Mus czekoladowy

4.5 (163 ocen)

wbrew pozorom dziecinnie prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny

Składniki:

  • Mus

    200 gram gorzkiej czekolady
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki wody
    1 łyżka masła
    4 żółtka
    2 białka
    330 ml śmietanki 30 %

    Warstwa wierzchnia

    180 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus

    Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki i nad gorącą wodą rozpuścić dodając 3 łyżki wody. Lekko przestudzić i dodać masło oraz cukier puder. Dobrze razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać (porcjami) do czekolady razem z żółtkami i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno i również dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Mus przełożyć do słoiczków lub pucharków.

    Warstwa wierzchnia

    Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania przesiać do śmietanki cukier puder oraz kakao. Dokładnie razem połączyć.

    Ubitą śmietankę z kakao przełożyć do dekoratora lub rękawa cukierniczego. Wyciskać porcje śmietany na wcześniej przygotowany mus czekoladowy. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować