Mazurek czekoladowy z nutą porzeczkową

4.5 (170 ocen)

Mazurki goszczą na naszych stołach tylko raz w roku- w Święta Wielkanocne. A szkoda, bo są naprawdę wyjątkowe! Ja polecam mazurka czekoladowego z nutą porzeczkową, która doskonale przełamuje słodycz ganache.

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
    180 g mąki pszennej
    60 g cukru pudru
    120 g zimnego masła
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

    Ganache czekoladowe:
    100 g gorzkiej czekolady
    1/2 szkl śmietany kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    płatki kokosowe, żurawina, migdały, orzechy itp. do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery Dżemy Pieczeń

Mazurek czekoladowy z nutą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ciasto w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 60 minut (można pozostawić na całą noc do schłodzenia, a rano tylko upiec mazurka).
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na gr. 0,5 cm. Z ciasta wyciąć kształt jajka (można wcześniej przygotować sobie szablon, np. z papieru- to naprawdę ułatwia sprawę. Mój mazurek miał 25 cm długości i 16 cm szerokości). Wycięte jajko przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta zrobić dwa długie wałeczki i skręcić ze sobą. Umieścić je na zewnętrznej krawędzi jajka, lekko przycisnąć. Tak uformowanego mazurka schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Mazurka wyjąć z lodówki, ponakłuwać kilkakrotnie widelcem. Piec przez ok. 20 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Ganache czekoladowe: Śmietankę podgrzać wraz z cukrem pudrem w garnuszku na małym ogniu (uważać, by się nie zagotowała!). Dodać posiekaną wcześniej czekoladę i energicznie wymieszać, aż się rozpuści i powstanie gęste ganache. Odstawić do lekkiego przestudzenia.



    Mazurka wysmarować dżemem. Na dżem wylać letnie ganache czekoladowe. Całość ostrożnie umieścić w lodówce i schłodzić kilka godzin. Dekorować, gdy ganache będzie lekko ścięte. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować