Czekoladowy mazurek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pozycja obowiązkowa na moim wielkanocnym stole.Przepis banalny, szybko się robi,smakuje obłednie!Blacha 21cm x 32,5 cm

  • 50 min

Składniki:

  • kruche ciasto:

    2 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
    1 kostka masła 200g
    1/3 szklanki cukru pudru
    3 żółtka

    czekoladowy wierzch:
    150 ml śmietany kremówki 30/36%
    120g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Czekoladowy mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać posiekane masło (koniecznie z lodówki), dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wyrobioną kulę schłodzić ok. 1 godziny w lodówce.
    2/3 schłodzonego ciasta wylepić na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, z pozostałej części ciasta, zrobić cienki rulon, podzielić wzdłuż i zrobić warkocz, którym ułożyć brzeg.
    Całość nakłuć i piec w temperaturze 220 stopni, aż ciasto się ładnie zezłoci.
    W kąpieli wodnej podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę.
    Gdy upieczony spód wystygnie, wyłożyć masę czekoladową.
    Udekorować wg. preferencji.
    Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować