Czekoladowy mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać posiekane masło (koniecznie z lodówki), dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wyrobioną kulę schłodzić ok. 1 godziny w lodówce.
2/3 schłodzonego ciasta wylepić na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, z pozostałej części ciasta, zrobić cienki rulon, podzielić wzdłuż i zrobić warkocz, którym ułożyć brzeg.
Całość nakłuć i piec w temperaturze 220 stopni, aż ciasto się ładnie zezłoci.
W kąpieli wodnej podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę.
Gdy upieczony spód wystygnie, wyłożyć masę czekoladową.
Udekorować wg. preferencji.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
Komentarze