Ciasto "bochenek" jest ciastem świątecznym ale nie tylko. Jest wilgotne ale też dobrze wypieczone. Jest waniliowe ale też czekoladowe. Znika w mgnieniu oka.
60 min
Składniki:
Ciasto:
- 5 jaj
- 250 g. cukru + 1 łyżka
- szczypta soli
- 60g. masła
- 1 cukier waniliowy
- 200 g. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
Czekoladowo waniliowy bochenek marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodać cukier (3-ma partiami).
W małej misce żółtka wymieszać z roztopionym masłem i esencją z wanilii.
Stopniowo dodawać do masy białkowej miksując na małych obrotach.
Mąkę z proszkiem przesiać. Wsypać do ciasta, mieszając szpatułką, aż wszystkie składniki połączą się.
W szklance kakao z cukrem zalać wodą. Wymieszać aż masa będzie płynna.
2.Foremkę o wym. 25,5 cm x 11,5 cm. wysmarować masłem i obłożyć pergaminem. Wylać połowę ciasta. Na to zrobić zygzaki masą z kakao. Zalać resztą ciasta i na to kakao. Wziąć patyczek i robić wzorki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piec ok. 50 min, do suchego patyczka.
3.Ciasto wyciągnąć i poczekać aż wystygnie.
Polewa:
Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier i 1 łyżkę kakao. Mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę. Połowę polewy przelać do szklanki. Do reszty dodać pozostało kakao. Wymieszać.
Komentarze