Śmietanowiec czekoladowo-wiśniowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki wsypać cukry i proszek wszystko przemieszać, dodać posiekaną margarynę posiekać do utworzenia się kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Każdą część owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy większą część i na tarce jarzynowej ścieramy do blaszki o wymiarach 32x 20 cm może być też większa. Lekko dociskamy i nakłuwamy całe ciasto za pomocą widelca.
Masa Czekoladowa- Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywno , wsypujemy po łyżce cukru. Potem budyń i śmietanę mieszamy łyżką. Wylewamy na ciasto. Następnie w taki sam sposób robimy masę wiśniową i waniliową . Delikatnie wykładamy masy.
Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy delikatnie wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto pieczemy 60-70 min w 180 stopniach.
Ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 60 min.
Komentarze