REKLAMA

Marmurkowy jabłecznik

wyświetlono: 463 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Marmurkowy jabłecznik to pyszne ucierane ciasto z kakao i naciętymi ćwiartkami jabłkami. Szybkie, łatwe i efektowne.

opublikowany: 05.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny
    120 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 jajka
    250 g mąki
    3 łyżki mąki kartoflanej lub skrobi
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4+2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    4 jabłka
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę 22- 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Następnie naciąć z wierzchu, ale tak żeby nie przeciąć do końca. Pokropić sokiem z cytryny.
  • 2. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pianę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać 4 łyżki mleka i wymieszać ciasto tylko do połączenia się składników.
  • 3. Połowę ciasta wyłożyć na tortownicę i wyrównać łyżką. Do drugiej połowy ciasta wsypać kakao i 2 łyżki mleka. Wymieszać i wyłożyć na jasną masę. Jabłka ułożyć na cieście naciętą stroną do góry. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45- 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Porady

Do ciasta można dodać pociętą czekoladę, kropelki czekoladowe, rodzynki, inne owoce np. gruszki. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, kokoskami lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: halinaczaplicka 128

JABŁECZNIK

Prosty ,smaczny ,jabłecznik, niedrogi .

kategoria: Ciasta jabłecznik jajko opublikowany: 07.10.2017 | wyświetlono: 1501 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE