Czekoladowo-piernikowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić margarynę, sztuczny miód i cukier. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu warto w garnku zamieszać, bo masa lubi gęstnieć i przywierać do dna.
2.Na stolnicę przesiać mąkę, dodać kakao, przyprawy, jajka, kawę rozpuszczalnę, olej, sok z cytryny, sodę oczyszczoną. Na koniec delikatnie wlać ostudzoną masę z garnka (najlepiej do dołka). Wyrobić ciasto, Jeśli wydaje się zbyt gęste można dodać odrobinę śmietany.
3.Odkroić kawałek ciasta i rozwalkować cieniutko - na 2-3 mm. Foremką wykrwać gwiazdki. Wycięte ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175-180 stopni C okolo 10 minut (uwaga im cieńsze ciasto - tym szybszy czas pieczenia).
4.Do małego rondelka wlać mleko (50 ml)wymieszane z kakaem (1 łyżka), dosypać cukru pudru (10 dkg) i zagotować ciągle mieszając. Można dodać łyżeczkę masła - lukier jest bardziej błyszczący. Wystygnięte ciasteczka lukrować pędzelkiem. Można także dodatkowo ozdobic je zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i bakaliami - u mnie na zdjęciu morele i migdały.
Ciasteczka świetnie przechowują się w puszce, nawet kilka tygodni.
Komentarze