3 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 jajko
Uwaga: szklanka 200 ml
Sposób przygotowania przepisu:
Kruche gwiazdki piernikowe
1.
Wszystkie składniki oprócz jajka wkładam do miski i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto w kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 1 godzinę (trzymałam trochę krócej), a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
2.
Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem.
Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli trzeba dodaj troszkę cukru. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj kapkę wody. Do lukru dodałam po kropelce barwników.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze