Babeczki czekoladowo-piernikowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Mięciutkie, bardzo czekoladowe z nutką piernikową. W klimacie świątecznym, są też dobrą alternatywą dla piernika. Robi się je bardzo szybko i nieskomplikowanie. Polecam je również małym łasuchom.

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki sody
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g masła
    50 ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
    40 g kakao
    2 jajka
    140 g cukru demerara
    150 g jogurtu greckiego, naturalnego

    Dekoracja:
    150 g białej czekolady
    1 płaska łyżka masła
    kilka orzeszków ziemnych
    kilka kulek suszonej żurawiny
    cukrowe gwiazdki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki czekoladowo-piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku rozpuść masło i ciemną czekoladę, dodaj cukier i przesiane kakao. Krótko zagotuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika.
  • 3. Do ostudzonej masy czekoladowej wbij jajka i wymieszaj dobrze. Do misy z suchymi składnikami dodawaj naprzemiennie masę czekoladową i jogurt. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  • 4. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami, w każdą nałóż ciasto. Piecz 20 minut.
  • 5. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i masło. Smaruj każdą muffinkę i posyp posiekanymi orzeszkami, żurawiną lub cukrowymi gwiazdkami. Dekoracja dowolna.

Porady

Zamiast mąki orkiszowej można wziąć zwykłą pszenną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.49 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

reniferki

To może cię zainteresować