Czekoladowo- -orzechowy

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mąkę pszenną zastępują orzechy, więc tort mogą jeść też osoby na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    po 20 dag gorzkiej czekolady i cukru
    25 dag masła
    15 dag mielonych orzechów laskowych
    2 łyżki kakao

    Krem:
    łyżka cukru
    1/2 l schłodzonej śmietanki 36-proc.
    cukier waniliowy
    łyżeczka rumu

    Do dekoracji:
    gwiazdki z kandyzowanych pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Czekoladowo- -orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: czekoladę łamiemy na duże kawałki i z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Mieszamy z czekoladą, kakao i orzechami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Wlewamy do tortownicy (śr. 20 cm). Pieczemy ok. 40 minut w 180°C. Studzimy.Przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Krem: śmietankę ubijamy z cukrami na puch, połowę mieszamy z rumem i przekładamy placki. Z reszty kremu na wierzch i boki tortu za pomocą
    rękawa cukierniczego wyciskamy kleksy. Dekorujemy gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować