Jest to proste ciasto.Szybko się je robi.Potem tylko potrzeba troszkę czasu aby postało w lodówce.Spód jest biszkoptowy.Góra piankowa.Dla kochających czekoladę idealne :)
Czekoladowe ciasto z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem.
Obydwie mąki i kakao łączymy, a następnie przesiewamy do ubitych jajek. Dodajemy olej i delikatnie, acz dokładnie, mieszamy.
Pieczemy w nagrzanym do 160st.C piekarniku ok. 25-30 minut.
2.Pianka:
Śmietankę obijamy na sztywno.
Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, aż powstanie dość sztywna piana.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie już płynna, dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Ściągamy miskę z kąpieli i dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki delikatnie łączymy.
3.Ścinamy wierzch biszkoptu (cieniutką warstwę - można ją później zjeść :)).
Nasączamy biszkopt odrobiną przegotowanej wody wymieszanej z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Na wierzch wylewamy piankę.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia.
Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Komentarze