Czekoladowe ciasto z pianką

0 (0 ocen)

Jest to proste ciasto.Szybko się je robi.Potem tylko potrzeba troszkę czasu aby postało w lodówce.Spód jest biszkoptowy.Góra piankowa.Dla kochających czekoladę idealne :)

Składniki:

  • ciasto:
    30g mąki kukurydzianej
    30g mąki ziemniaczanej
    30g gorzkiego kakao
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 jajka
    90g cukru pudru

    pianka:
    250ml śmietanki 30%
    1.5 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
    5 żółtek jajka
    40g cukru waniliowego

    nasączanie:
    ciepła woda
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe ciasto z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubijamy z cukrem pudrem.
    Obydwie mąki i kakao łączymy, a następnie przesiewamy do ubitych jajek. Dodajemy olej i delikatnie, acz dokładnie, mieszamy.
    Pieczemy w nagrzanym do 160st.C piekarniku ok. 25-30 minut.
  • 2. Pianka:
    Śmietankę obijamy na sztywno.
    Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, aż powstanie dość sztywna piana.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie już płynna, dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Ściągamy miskę z kąpieli i dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki delikatnie łączymy.
  • 3. Ścinamy wierzch biszkoptu (cieniutką warstwę - można ją później zjeść :)).
    Nasączamy biszkopt odrobiną przegotowanej wody wymieszanej z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Na wierzch wylewamy piankę.

    Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia.
    Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto czekoladowe z pianką kokosową

To może cię zainteresować