Ciasto czekoladowe

3 (2 ocen)

  • 50 min

Pyszne wilgotne biszkopty przełożone aksamitnym kakaowym kremem, w sam raz ciasteczko do małej czarnej :)

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    5 łyżek mąki
    5 łyżek kakao
    10 łyżek cukru kryształu
    1 łyżeczka octu

    Masa:
    30 dag masła
    2 jajka
    8 łyżek cukru kryształu
    2 łyżeczki kakao
    1 kieliszek wódki

    Dekoracja:
    polewa
    kokos
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka wymieszane z jedną łyżeczką octu. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao. Upiec jeden biszkopt w 160 stopniach przez ok.40 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy części.
  • 2. Masło utrzeć na puszystą masę. Jajka z cukrem ubić na parze, przestudzone dodać do utartego masła. Kakao przesiać do masy i delikatnie wymieszać, dodać alkohol.Kremem przełożyć biszkopty. Polać polewą i posypać kokosem lub wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować