Ciasto czekoladowe z pianką kokosową

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam piec ciasta, zwłaszcza tak smakowite jak to.

Składniki:

  • Ciasto: 5 jajek
    ● 1 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3 łyżki wody
    ● 2 łyżki kakao
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: 3/4 l mleka + kilka łyżek
    ● kostka masła
    ● 2 budynie waniliowe
    ● po 10 dag gorzkiej i mlecznej czekolady
    ● 6-10 łyżek cukru
    Pianka: 2 śmietan-fiksy
    ● 1/2 l śmietany 30-proc.
    ● 10 dag wiórek kokos.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto czekoladowe z pianką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników i miksujemy. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 °C (forma ok. 36x24 cm).
  • 2. Masa: budynie gotujemy z cukrem na mleku, studzimy i miksujemy z masłem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z kilkoma łyżkami mleka. Dodajemy do masy budyniowej, mieszając.
  • 3. Biszkopt przekrajamy na pół i przekładamy masą. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fiksami, smarujemy wierzch. Wiórki prażymy na patelni na złoty kolor, studzimy, posypujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa czekoladowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować