Czekoladowe z gruszką na cieście francuskim wg. Magdy Gessler

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo dobre ciasto, głęboki smak czekolady i owoców na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 gruszek
    cytryna
    350g ciasta francuskiego
    150g gorzkiej czekolady
    150g masła
    5 jajek
    200g cukru pudru
    75g mąki
    75g mielonych migdałów
    4 łyżki miodu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe z gruszką na cieście francuskim wg. magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. rozkładamy w niej ciasto francuskie. Gruszki myjemy, obieramy i przekrajamy wzdłóż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i polewamy gruszki sokiem z całej cytryny.
    2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie stopniowo łączymy z masłem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na perłową masę i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Potem delikatnie łączymy z ubitymi białkami, mąką i mielonymi migdałami.
    3. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i rozprowadzamy na cieście zostawiając 1 cm marginesu z każdej strony. Na wierzchu układamy połówki gruszek i obsypujemy migdałami. Delikatnie skrapiamy miodem.
    4. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 45min.

Porady

Można zmienić kolejność składania ciasta np. ciasto francuskie, owoce, masa czekoladowa- tak jak na zdj. Gruszki można również skropić niewielką ilością aromatycznego alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować