Ciasto orzechowo budyniowe, łatwe, pyszne, kremowe

4.34 (204 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to wilgotny biszkopt orzechowy, przełożony masami budyniowymi na gorąco -śmietankową i czekoladową.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka ok 25x40cm

    ORZECHOWY BISZKOPT

    -3/4 szkl cukru
    -1 cukier waniliowy
    -3 jajka
    -400ml mleka
    -150ml oleju
    -200g zmielonych orzechów
    -400g mąki pszennej tortowej
    -1 proszek do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA 1

    -2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40g bez cukru
    -700ml mleka
    -120g cukru
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -125g masła


    MASA BUDYNIOWA 2

    -2 budynie czekoladowe po 40g bez cukru
    -120g cukru
    -700ml mleka
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -125g masła


    DODATKOWO

    -orzechy do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.34 (204 ocen)

Ciasto orzechowo budyniowe, łatwe, pyszne, kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy mleko miksując, potem zmielone orzechy włoskie i cukier waniliowy-wszystko miksujemy na najniższych obrotach,
    dodajemy olej. Masa w tym momencie jest lejąca, ale taka ma być.

    Dodajemy na koniec mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia-miksujemy.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, biszkopt pieczemy około 30 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół.


    Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, studzimy, wyrównujemy i kroimy na dwa spody.


    MASA BUDYNIOWA I

    Do garnka dajemy 2 budynie, łyżkę maki ziemniaczanej, cukier oraz mleko-wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy jak budyń-mieszamy by nie tworzyły się grudki.


    Masę ściągamy z ognia, i dajemy do niej masło, wszystko mieszamy trzepaczką do połączenia.


    Gorącą masę wylewamy na pierwszy spód ciasta orzechowego, przykrywamy drugim.





    MASA BUDYNIOWA II

    Drugą masę robimy identycznie jak pierwszą tylko używamy czekoladowych budyni.
    Czyli dajemy cukier, budynie, mąkę i mleko do garnka, mieszamy, gotujemy do zgęstnienia,



    ściągamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia i połączenia z masą.




    Masę wylewamy na drugi spód orzechowy.


    Posypujemy ciasto obficie orzechami.


    Odkładamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wtedy masy się stężeją, a ciasto będzie pięknie się kroić.


    Ciasto bardzo elegancko wygląda, super smakuje, jest kremowe, i na prawdę pyszne.
    Jest idealne na wszelkie imprezy, na pewno zachwyci waszych gości. Polecam

Porady

budyń,orzechy, biszkopt orzechowy, pyszne ciasto,masa budyniowa,przekłądaniec,święta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Masa budyniowa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować