Czekoladowe odciski palca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą,i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i masło. Zagniatamy ciasto, które odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym, czasie z ciasto dzielimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, robimy małą kulkę, w której palcem lub łyżeczką robimy wgłębienie. Ciastka pieczemy przez 18 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia ciasteczka lekko urosną, dlatego będzie trzeba pogłębić łyżką dołek. Po ok. 13 minutach wysuwamy blaszkę , łyżką dociskamy środek ciastek aby powstał dołek i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu studzimy.
Masę kajmakową podgrzewamy ze śmietanką, mieszając żeby masa się nie przypaliła i nie miała grudek. Kiedy kajmak będzie płynny zdejmujemy z ognia, nakładamy na środek ciastek.
(Kajmak można łatwiej nałożyć na ciasteczka za pomocą małego dzbanuszka lub naczynia z "dziubkiem")
Komentarze