Czekoladowe odciski palca

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

ciasteczka z kajmakiem

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciastka:
    280 g mąki
    5 łyżeczek kakao
    200 g masła
    2/3 szkl drobnego cukru
    1 żółtko
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dodatkowo:
    100 g masy kajmakowej
    4 łyżki słodkiej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka

Czekoladowe odciski palca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą,i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i masło. Zagniatamy ciasto, które odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym, czasie z ciasto dzielimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, robimy małą kulkę, w której palcem lub łyżeczką robimy wgłębienie. Ciastka pieczemy przez 18 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia ciasteczka lekko urosną, dlatego będzie trzeba pogłębić łyżką dołek. Po ok. 13 minutach wysuwamy blaszkę , łyżką dociskamy środek ciastek aby powstał dołek i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu studzimy.
    Masę kajmakową podgrzewamy ze śmietanką, mieszając żeby masa się nie przypaliła i nie miała grudek. Kiedy kajmak będzie płynny zdejmujemy z ognia, nakładamy na środek ciastek.
    (Kajmak można łatwiej nałożyć na ciasteczka za pomocą małego dzbanuszka lub naczynia z "dziubkiem")
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Mąka Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować