Czekoladowe muffiny z gruszką

0 (0 ocen)

Zamiast gruszki możemy użyć np. jabłek

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 torebka budyniu czekoladowego
    5 dag cukru (lub więcej)
    2 jajka
    pół szklanki mleka
    6-7 łyżek oleju
    1 duża gruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Czekoladowe muffiny z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier a także budyń (proszek), do drugiej miski wlewamy składniki mokre czyli mleko, olej i jajka. Widelcem roztrzepujemy dokładnie jajka a następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych. Widelcem mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, do każdej wkładamy ciasto do 3/4 wysokośći dołka. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę a następnie po kilka kostek kładziemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 min w temp, 180C. Muffiny należy kontrolować co jakiś czas ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej więc po prostu lepiej mieć pieczenie pod kontrolą!
    Gdy babeczki ostygną możemy posypać je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować