Deser typu monoporcji u mnie to mini serniczki czekoladowe. Wyszły bardzo pyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTECZKA:
-100 g. masła
-1 żółtko
-40 g. cukru pudru
-175 g. mąki tortowej
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
-100 g. czekolady gorzkiej
-50 g. czekolady mlecznej
-250 ml. śmietanki 30 %
-0,5 kg. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-15 g. żelatyny
-ok.100 ml.wody
GLAZURA:
-150 g. cukru
-75 ml.wody
-125 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
-10 g. żelatyny
-ok.50 ml. wody
-150 g. gorzkiej czekolady
Czekoladowe mini serniczki z glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasteczka- Zmiksować masło z żółtkiem i cukrem pudrem. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na niskich obrotach miksera. Potem zagnieść i rozwałkować na ok.3 mm.Wyciąć foremką koła, mniejsze niż otwory w macie silikonowej i układać na blaszce wyścielanej papierem do pieczenia.
2.Piec ok.7-8 min. w 175 *C.na złoty kolor. Zdjąć ciasteczka i ostudzić.(ciasteczek wyjdzie więcej ale są tak pyszne że się nie zmarnują)
3.masa-Czekolady (tu polewa w pastylkach) rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce, przynajmniej 1 godz. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem a następnie z dodawanymi porcjami serkiem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.
4.Ponalewać do specjalnej maty silikonowej do babeczek. Poukładać na górze po ciasteczku, delikatnie wciskając. Włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godz.
5.glazura-Zagotować wodę z cukrem.Dodać mleko skondensowane i rozpuszczone czekolady.Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i dodać do polewy. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Serniczki delikatnie wyjąć z maty i ułożyć na kratce albo tacy i polać polewą.
6.Przenieść na czystą tacę i schłodzić w lodówce. Podawać na podkładkach do monoporcji, albo w papilotkach do babeczek. Górę deseru można udekorować.
Komentarze