Czekoladowe mini serniczki z glazurą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Deser typu monoporcji u mnie to mini serniczki czekoladowe. Wyszły bardzo pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTECZKA:
    -100 g. masła
    -1 żółtko
    -40 g. cukru pudru
    -175 g. mąki tortowej
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -100 g. czekolady gorzkiej
    -50 g. czekolady mlecznej
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -0,5 kg. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -15 g. żelatyny
    -ok.100 ml.wody

    GLAZURA:
    -150 g. cukru
    -75 ml.wody
    -125 ml. mleka skondensowanego, słodzonego
    -10 g. żelatyny
    -ok.50 ml. wody
    -150 g. gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe mini serniczki z glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe mini serniczki z glazurą 1. ciasteczka- Zmiksować masło z żółtkiem i cukrem pudrem. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na niskich obrotach miksera. Potem zagnieść i rozwałkować na ok.3 mm.Wyciąć foremką koła, mniejsze niż otwory w macie silikonowej i układać na blaszce wyścielanej papierem do pieczenia.
  • Czekoladowe mini serniczki z glazurą 2. Piec ok.7-8 min. w 175 *C.na złoty kolor. Zdjąć ciasteczka i ostudzić.(ciasteczek wyjdzie więcej ale są tak pyszne że się nie zmarnują)
  • Czekoladowe mini serniczki z glazurą 3. masa-Czekolady (tu polewa w pastylkach) rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce, przynajmniej 1 godz. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem a następnie z dodawanymi porcjami serkiem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.
  • Czekoladowe mini serniczki z glazurą 4. Ponalewać do specjalnej maty silikonowej do babeczek. Poukładać na górze po ciasteczku, delikatnie wciskając. Włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godz.
  • Czekoladowe mini serniczki z glazurą 5. glazura-Zagotować wodę z cukrem.Dodać mleko skondensowane i rozpuszczone czekolady.Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i dodać do polewy. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Serniczki delikatnie wyjąć z maty i ułożyć na kratce albo tacy i polać polewą.
  • Czekoladowe mini serniczki z glazurą 6. Przenieść na czystą tacę i schłodzić w lodówce. Podawać na podkładkach do monoporcji, albo w papilotkach do babeczek. Górę deseru można udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować