Mini serniczki cytrynowo-limonkowe

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodko-kwaśne ciasteczka na jeden ząb

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (12 porcji)

    (spód) ciasteczko:
    250 g mąki
    150 g masła
    1 jajko
    5 łyżek cukru pudru
    skórka otarta z 1 pomarańczy

    serniczek cytrynowy:
    150 ml śmietany 30%
    150 g serka mascarpone
    1,5 łyżki żelatyny
    75 ml wody
    2 jajka
    2 żółtka
    160 g cukru
    80 g masła
    sok i skórka otarta z 3 cytryn

    sos limonkowy:
    sok z 5 limonek + skórka z 2 limonek
    1 jajko
    130 g cukru
    1 płaska łyżeczka mąki z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną)+ 2 łyżki wody

    pianka śmietankowa:
    200 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    100 g serka mascarpone
    1 łyżeczka żelatyny
    60 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Mini serniczki cytrynowo-limonkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serniczki 1. (spód) ciasteczko :
    Mąkę, cukier, skórkę pomarańczową, jajko, masło przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folia i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy okrągłe ciasteczka ( u mnie o średnicy 6 cm). Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Upieczone studzimy.
    serniczek cytrynowy:
    W pierwszym kroku wykonujemy lemon curd, który dodamy do masy sernikowej:
    2 jajka i 2 żółtka roztrzepujemy z cukrem, podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając trzepaczką, dodajemy sok i skórkę z cytryn. Podgrzewamy do momentu kiedy masa zacznie osiągać konsystencję budyniu, wtedy dodajemy masło i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aby masło się rozpuściło i połączyło z budyniem. Gotowy lemon curd studzimy.
    Kolejno rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę (ja zwykle podgrzewam namoczoną w wodzie żelatynę przez ok. 10 sek. w mikrofali, mieszam do rozpuszczania)
    Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, zimny lemon curd, a na końcu łączymy z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną. Masę wylewamy na formę (ok. 25 x 32 cm) wyłożoną folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Kiedy masa stężeje wycinamy z niej, tą samą foremką co ciastka, okręgi. Okręgi układamy na ciasteczkach.
  • 2. sos limonkowy:
    Wyciskamy sok z 5 limonek, ocieramy skórkę z 2 limonek.
    1 jajko roztrzepujemy z cukrem, podgrzewamy w rondlu, dodając sok z limonki oraz mąkę rozrobioną z 2 łyżkami wody. Cały czas mieszamy trzepaczką, a kiedy sok zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z limonki i studzimy.

    pianka śmietankowa:
    Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę (żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy przed dodaniem do masy).
    Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na serniczku cytrynowym po brzegach okręgu, tak aby w środku został "kominek". Do środka "kominka" wlewamy wcześniej przygotowany sos limonkowy (do nalania sosu najlepiej użyć butelki z "dziubkiem" - pojemnik do dekoracji).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować