Przepyszne, rozpływające się w ustach małe, serowe babeczki z czekoladą, dla każdego łasucha :)
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
kruchy spód: 250g herbatników
80 g masła
wypełnienie: 700 g 3-krotnie zmielonego sera na serniki ( u mnie z wiaderka)
3 jajka
1 budyń śmietankowy
200g śmietany 30 proc.
3/4 szklanki cukru
200 g czekolady mlecznej
1 płaska łyżka kakao
Mini serniczki śmietankowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztop, wystudź. Herbatniki pokrusz na pył ( mikserem lub wkładając do woreczka i tłukąc wałkiem). Połącz z roztopionym masłem, wyłóż dno foremek i wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem, dodając łyżkami ser i proszek budyniowy. Kremówkę ubij i połącz z masą. Na końcu dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj roztopioną czekoladę i kakaao, wymieszaj.
2.Do foremek ze spodem z herbatników kładź po łyżce masy śmietankowej i czekoladowej (prawie do pełnej wysokości foremek), do wyczerpania składników. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. Piecz 20-25 st. Serniczki pod wpływem niskiej temperatury, nie spieką się, nie popękają, będą miały biało-czekoladowy kolor.
Porady
z podanych skłądników wychodzi ok.20 mini serniczków
Komentarze