Mini serniczki śmietankowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, rozpływające się w ustach małe, serowe babeczki z czekoladą, dla każdego łasucha :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruchy spód: 250g herbatników
    80 g masła
    wypełnienie: 700 g 3-krotnie zmielonego sera na serniki ( u mnie z wiaderka)
    3 jajka
    1 budyń śmietankowy
    200g śmietany 30 proc.
    3/4 szklanki cukru
    200 g czekolady mlecznej
    1 płaska łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Ser

Mini serniczki śmietankowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztop, wystudź. Herbatniki pokrusz na pył ( mikserem lub wkładając do woreczka i tłukąc wałkiem). Połącz z roztopionym masłem, wyłóż dno foremek i wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem, dodając łyżkami ser i proszek budyniowy. Kremówkę ubij i połącz z masą. Na końcu dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj roztopioną czekoladę i kakaao, wymieszaj.
  • 2. Do foremek ze spodem z herbatników kładź po łyżce masy śmietankowej i czekoladowej (prawie do pełnej wysokości foremek), do wyczerpania składników. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. Piecz 20-25 st. Serniczki pod wpływem niskiej temperatury, nie spieką się, nie popękają, będą miały biało-czekoladowy kolor.

Porady

z podanych skłądników wychodzi ok.20 mini serniczków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować