Czekoladowe Fale Dunaju z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto dwukolorowe, czekoladowe. W moich przepisach, mam już kilka tego typu ciast, ale z serem robiłam pierwszy raz. Ciasto wyszło bardzo pyszne, polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -200 g. białej czekolady
    -150 g. masła

    -200 g. gorzkiej czekolady
    -150 g. masła
    -150 ml. mleka

    -10 jajek
    -200 g. cukru
    -500 g. mąki tortowej
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -200 g. cukru
    -5 jajek
    -2 budynie jasne

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju

Czekoladowe fale dunaju z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe Fale Dunaju z serem 1. ciasto-Każde czekolady rozpuścić na parze-OSOBNO z masłem. Ostudzić do letniego. Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Dalej miksując, dodając po 1 żółtku. Stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem, jednocześnie mieszać łopatką. Ciasto przelać do dwóch misek. Do jednej dodać czekoladowe masło jasne a do drugiej ciemne i wymieszać.
  • Czekoladowe Fale Dunaju z serem 2. Ciasto jasne rozsmarować do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
  • Czekoladowe Fale Dunaju z serem 3. Ciasto ciemne rozrzedzić mlekiem i polać równomiernie po jasnym cieście.
  • Czekoladowe Fale Dunaju z serem 4. masa serowa- Jajka zmiksować z cukrem i przesianym budyniem. Następnie dodać ser i zmiksować, ale nie za długo. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki. Wycisnąć kulki w odstępach, troszkę wciskając w ciasto.
  • Czekoladowe Fale Dunaju z serem 5. Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
  • Czekoladowe Fale Dunaju z serem 6. lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego placka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować