Ciasto dwukolorowe, czekoladowe. W moich przepisach, mam już kilka tego typu ciast, ale z serem robiłam pierwszy raz. Ciasto wyszło bardzo pyszne, polecam.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-200 g. białej czekolady
-150 g. masła
-200 g. gorzkiej czekolady
-150 g. masła
-150 ml. mleka
-10 jajek
-200 g. cukru
-500 g. mąki tortowej
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-200 g. cukru
-5 jajek
-2 budynie jasne
LUKIER CYTRYNOWY:
-150 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-woda
Czekoladowe fale dunaju z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Każde czekolady rozpuścić na parze-OSOBNO z masłem. Ostudzić do letniego. Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Dalej miksując, dodając po 1 żółtku. Stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem, jednocześnie mieszać łopatką. Ciasto przelać do dwóch misek. Do jednej dodać czekoladowe masło jasne a do drugiej ciemne i wymieszać.
2.Ciasto jasne rozsmarować do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
3.Ciasto ciemne rozrzedzić mlekiem i polać równomiernie po jasnym cieście.
4.masa serowa- Jajka zmiksować z cukrem i przesianym budyniem. Następnie dodać ser i zmiksować, ale nie za długo. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki. Wycisnąć kulki w odstępach, troszkę wciskając w ciasto.
5.Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
6.lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego placka.
Komentarze