Czekoladowe fale dunaju z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Każde czekolady rozpuścić na parze-OSOBNO w śmietance. Ostudzić do letniego. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem i wmieszać do ciasta. Połowę tego ciasta przełożyć do drugiej miski. Do jednej dodać rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszać i wylać do blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Do drugiego ciasta dodać ciemną śmietankę czekoladową. Wymieszać i rozsmarować na białym cieście.
3.Rozsypać odsączone wiśnie i lekko je powciskać.
4.Piec w 175* ok.50 min.
5.Sok uzupełnić wodą do 1 l, zagotować i zdjąć z palnika. Zaraz tam rozpuścić galaretki i ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na zimny placek i schłodzić.
Komentarze