Czekoladowe ciasto z cukinią

5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Cukinia i czekolada to ciekawe połączenie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
    1/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka p. do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki kakao
    50 g gorzkiej czekolady
    szczypta soli
    1/2 szklanki śmietany
    2 i 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka startej cukinii
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery Jajko

Czekoladowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z olejem za pomocą miksera. Następnie dodać cukier i sodę p. do pieczenia ,cukier waniliowy, jajka, kakao, kawę, drobno posiekaną gorzką czekoladę oraz szczyptę soi. Na przemian dokładać stopniowo mąkę i śmietanę. Dorzucić 1 szklankę startej cukinii. Całość wymieszać. Spód keksówki posmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temp. 160 stopni około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Wyjąć z keksówki i udekorować cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować