Czekoladowa bombka z winną galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób

Piękna, własnoręcznie przygotowana czekoladowa bombka z posypką karmelową będzie miłym zaskoczeniem na świątecznym stole. Smak gorzkiej czekolady idealnie przełamuje śmietanka oraz galaretka zrobiona ze słodkiego wina.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
    30 g posypki karmelowej
    330 ml śmietany 30%
    1 fix do śmietany
    1 łyżka cukru pudru
    15 małych bezów
    0,5 szklanki czerwonego wina
    1 łyżka cukru
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa bombka z winną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania czekoladowj bombki potrzebujemy balonik. Dmuchamy go do średniej wielkości i mocno zawiązujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - wkładamy miskę z czekoladą na garnek z gotująca się wodą . Delikatnie studzimy. Gorąca spowoduje, że balonik pęknie. Pędzelkiem nakładamy pierwsza warstwę czekolady na większą połowę balonika. Bombkę układamy na rozsmarowanej czekoladzie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nakładamy kolejną warstwę czekolady. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Za ostatnim razem całą bombke obsypujemy karmelową posypką. Bombkę chłodzimy w lodówce przez minimum 6 godzin. W garnku gotujemy czerwone wino z cukrem. Dosypujemy żelatynę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Przelewamy na płaski talerzyk wyłożony folią spożywczą. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Po stężeniu kroimy w kosteczkę.
    Gdy czekolada już całkowicie nam zastygnie przebijamy balonik i odrywamy go delikatnie ze środka. . Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. W bombce naprzemiennie układamy beziki, galaretkę i śmietankę. Dekorujemy posypką karmelową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować