Czekoladowa bombka z winną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przygotowania czekoladowj bombki potrzebujemy balonik. Dmuchamy go do średniej wielkości i mocno zawiązujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - wkładamy miskę z czekoladą na garnek z gotująca się wodą . Delikatnie studzimy. Gorąca spowoduje, że balonik pęknie. Pędzelkiem nakładamy pierwsza warstwę czekolady na większą połowę balonika. Bombkę układamy na rozsmarowanej czekoladzie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nakładamy kolejną warstwę czekolady. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Za ostatnim razem całą bombke obsypujemy karmelową posypką. Bombkę chłodzimy w lodówce przez minimum 6 godzin. W garnku gotujemy czerwone wino z cukrem. Dosypujemy żelatynę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Przelewamy na płaski talerzyk wyłożony folią spożywczą. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Po stężeniu kroimy w kosteczkę.
Gdy czekolada już całkowicie nam zastygnie przebijamy balonik i odrywamy go delikatnie ze środka. . Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. W bombce naprzemiennie układamy beziki, galaretkę i śmietankę. Dekorujemy posypką karmelową.
Komentarze