Jogurtowiec z malinami i winną galaretką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasto dla dorosłych, na biszkopcie, z masą jogurtową z malinami, galaretką z czerwonego wina i kremem śmietankowo-serowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka kakao
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa jogurtowa:
    500 g jogurtu naturalnego
    1 op. galaretki krystalicznej winogronowej
    1 płaska łyżka żelatyny
    180 g malin

    galaretka winna:
    1 szklanka wina czerwonego półsłodkiego
    1 op. galaretki krystalicznej winogronowej

    krem serowo-śmietankowy:
    125 g sera mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru

    dodatkowo:
    120 g malin do dekoracji
    1/4 szklanki wina czerwonego półsłodkiego do nasączenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jogurtowiec z malinami i winną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu.
  • 2. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy ciasto i nasączamy je 1/4 szklanki wina wymieszaną z 1/4 szklanki wody.
  • 3. 1 op. galaretki i łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Letnią galaretkę łączymy z jogurtem i chwilę ubijamy. Połowę masy jogurtowej wykładamy na ciasto, rozkładamy 180 g malin i przykrywamy resztą masy jogurtowej. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy ciasto do lodówki.
  • 4. Przygotowujemy winną galaretkę: 1 op. galaretki krystalicznej rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z winem. Tężejącą winną galaretkę wylewamy na masę jogurtową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • 5. Śmietankę mieszamy z serem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Dodajemy cukier puder, jeszcze chwilę ubijamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • 6. Z ciasta ostrożnie zdejmujemy obręcz i odklejamy papier. Wierzch dekorujemy kremem i pozostałymi malinami.

Porady

Jeśli ciasto będą jeść dzieci, zamiast wina należy użyć czerwonego soku owocowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Jogurtowiec

4.5 (185 ocen)

Jogurtowiec

Teodorka Wyśmienite. 2 godz.

To może cię zainteresować