Jogurtowiec z malinami i winną galaretką

  • wyświetlono: 639 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Lekkie ciasto dla dorosłych, na biszkopcie, z masą jogurtową z malinami, galaretką z czerwonego wina i kremem śmietankowo-serowym.

portret
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

masa jogurtowa:
500 g jogurtu naturalnego
1 op. galaretki krystalicznej winogronowej
1 płaska łyżka żelatyny
180 g malin

galaretka winna:
1 szklanka wina czerwonego półsłodkiego
1 op. galaretki krystalicznej winogronowej

krem serowo-śmietankowy:
125 g sera mascarpone
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:
120 g malin do dekoracji
1/4 szklanki wina czerwonego półsłodkiego do nasączenia ciasta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jogurtowiec z malinami i winną galaretką

  • 1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu.
  • 2. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy ciasto i nasączamy je 1/4 szklanki wina wymieszaną z 1/4 szklanki wody.
  • 3. 1 op. galaretki i łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Letnią galaretkę łączymy z jogurtem i chwilę ubijamy. Połowę masy jogurtowej wykładamy na ciasto, rozkładamy 180 g malin i przykrywamy resztą masy jogurtowej. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy ciasto do lodówki.
  • 4. Przygotowujemy winną galaretkę: 1 op. galaretki krystalicznej rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z winem. Tężejącą winną galaretkę wylewamy na masę jogurtową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • 5. Śmietankę mieszamy z serem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Dodajemy cukier puder, jeszcze chwilę ubijamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • 6. Z ciasta ostrożnie zdejmujemy obręcz i odklejamy papier. Wierzch dekorujemy kremem i pozostałymi malinami.

Porady

Jeśli ciasto będą jeść dzieci, zamiast wina należy użyć czerwonego soku owocowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

DeserMalinypodwieczorekciasto do kawyCiasto na latobiszkopt kakaowyciasto z malinamiLETNIE CIASTOsezonowe wypiekiciasto dla dorosłychciasto do herbatykrem serowo-śmietankowygalaretka jogurtowasłodki poczęstunekwinna galaretkagalaretka z czerwonego winaciasto z dodatkiem winaczerwone wino półsłodkie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Desernik z mleczkiem kokosowym, malinami i galaretką (bez pieczenia)

Dodane przez: AnkaFiranka

Desernik z mleczkiem kokosowym, malinami...

Dziś mam dla Was przepis na pyszne...

KOKOSOWY JOGURTOWIEC Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

KOKOSOWY JOGURTOWIEC Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

Sernik ale z jogurtów greckich...

Jogurtowiec z galaretkami i truskawkami

Dodane przez: AnetaJ

Jogurtowiec z galaretkami i truskawkami

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

Sernik czekoladowy na zimno z malinami i galaretką z owoców leśnych

Dodane przez: rena123

Sernik czekoladowy na zimno z malinami i...

Sernik bez pieczenia, na biszkoptach,...

ucierane ciasto jogurtowe z winogronem i kokosem

Dodane przez: justi2401

Ucierany jogurtowiec z winogronem i kokosem

Delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem...

image-19y0rwb

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z delicjami i galaretką

Ja i moje dzieci uwielbiamy to...