Jogurtowiec z malinami i winną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu.
2.Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy ciasto i nasączamy je 1/4 szklanki wina wymieszaną z 1/4 szklanki wody.
3.1 op. galaretki i łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Letnią galaretkę łączymy z jogurtem i chwilę ubijamy. Połowę masy jogurtowej wykładamy na ciasto, rozkładamy 180 g malin i przykrywamy resztą masy jogurtowej. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy ciasto do lodówki.
4.Przygotowujemy winną galaretkę: 1 op. galaretki krystalicznej rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z winem. Tężejącą winną galaretkę wylewamy na masę jogurtową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
5.Śmietankę mieszamy z serem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Dodajemy cukier puder, jeszcze chwilę ubijamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
6.Z ciasta ostrożnie zdejmujemy obręcz i odklejamy papier. Wierzch dekorujemy kremem i pozostałymi malinami.
Porady
Jeśli ciasto będą jeść dzieci, zamiast wina należy użyć czerwonego soku owocowego.
Komentarze